Tandvård för barn och unga

Redan när den allra första tanden börjar synas är det dags att lägga grunden för goda vanor, som håller tänderna friska hela livet ut. Att borsta med fluortandkräm morgon och kväll är viktigt.

Folktandvårdens befolkningsansvar för tandhälsan omfattar alla barn och ungdomar från 0 till 22 år. Därför erbjuder vi samtliga barn en första munhälsokontroll redan vid 18 månaders ålder. Vi ansvarar också för akut tandvård till barn i åldern 0-2 år.

Vid tre års ålder brukar de 20 mjölktänderna vara framme. Då ses vi på Folktandvården för att se att tänderna är friska och prata om hur de kan skötas på bästa sätt. Vid första tandläkarbesöket träffar barnen också våra två små hjälpredor Ture och Långöra.

En tobaksfri uppväxt har många fördelar, inte minst för munhälsan. Ditt ställningstagande till tobak som förälder har stor betydelse. Folktandvården ger stöd via skolan till föräldrar som vill uppmuntra sina barn att inte börja använda tobak. Vi erbjuder också kostnadsfri tobaksavvänjning för unga till och med det år de fyller 22 år. Läs mer under Tobaksfri uppväxt i menyn här intill!

I Sverige är tandvården kostnadsfri för alla barn och unga till och med det år de fyller 22 år. På Folktandvården Östergötland har vi förmånen att få ta hand om hela 85 procent av länets barn och ungdomar. Det är vi både glada och stolta över.

Vill du veta mer om barnens tänder och hur en undersökning går till hittar du bra information på 1177 Vårdguiden, i menyn här intill. Hittar du inte det du söker är du välkommen att kontakta din klinik.